12 Ocak 2012 Perşembe

Plastik Nedir? Ne İşe Yarar !


Plastik kelimesinin kökü eski Yunanca'dan gelmektedir. "Plastikos" (bir kalıp vasıtasıyla) şekil verilmiş, şekillendirilmiş demektir. Doğada saf halde bulunmaz. Bütün plastik çeşitlerini iki ana başlıkta toplamak mümkündür. Bunlar termoset ve termoplastiktir.

En basit tarifiyle plastik, polimer molekülleri ağıdır. Aslında, plastiğin ne olduğunu anlayabilmemiz için ilk önce polimer ve monomerin ne olduğunu anlamamız gerekmektedir. Kabaca, polimer, arka arkaya birleşip bir zincir oluşturan küçük birimlerin oluşturduğu büyük bir moleküldür. Monomer ise bu oluşumdaki en küçük yapıdır. Başka bir anlatımla, plastik, monomer adı verilen birimlerin, zincirli bir yapıya sahip polimerlere dönüştürülerek elde edilen maddelerdir.

Plastiğin bu kadar yaygın kullanılmasında ekonomik olmasının dışında, belkide en önemli özelliği ise ısıl işlem uygulandığında yumuşamaları ve çeşitli kalıplar sayesinde istenilen formlara kolayca dönüşüp, soğutulduklarında da içinde bulundukları kalıbın şeklini korumalarıdır.

Günümüzde kullanılan manadaki plastik sözcüğünün anlamı 19. yüzyıl ortalarına görülmeye başlanmıştır. Plastiğin keşfediliş süreci, pek çok konuda olduğu gibi, kendini ilme ve araştırmaya adamış kişilerin üstün gayretlerinin yanında, birazda tesadüf eseridir. Bu konunun öncüsü, yaptığı çalışmalarla Nobel ödülü alan Alman kimyager Herman Stauding denilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder