12 Ocak 2012 Perşembe

Türk Plastik Sektöründe Coex Nedir?


Coex tabiri, bize plastiğin (şişe, bidon vs) üretilme aşamasında, çeşitli katmanlardan oluştuğunu belirtmektedir. Bu üç katman olabileceği gibi, daha çok katmanda olabilir. Üç katmanlı şişe vb ürünlerde, en iç katman % 90 HDPE, orta katman % 5 özel yapıştırıcı ve dış katman % 5 polyamidden oluşur. Coex şişe veya bidonu enlemesine kestiğinizde katmanları görmeniz mümkündür.

Bazı sektörlerde, ambalaj içindeki ürünün tazeliğinin korunmasında (gıda) veya çevreye ve insanlara (kimyasallar) zarar verme ihtimali bulunan ürünlerde, ambalaj hava geçirgenliğinin minimum düzeylerde olması gerekmektedir. İşte coex teknolojisi, yaşantımızda, ambalaj içindeki ürünlerin kalitesinin korunmasında, çevre sağlığı ve güvenlik açısından üstün katkılar sağlamaktadır. Ayrıca, kullanımı gittikçe yayınlaşan coex teknolojisi ile, zehirli ve tehlike arzeden ürünlerin (tarım ilaçları vb) nakliye ve depolanması daha güvenle gerçekleşmektedir.

Gıdaların ( meyve suları vb) ambalajında coex bidon ve şişelerin kullanılması verilen hizmet kalitesini artırmaktadır. Oksijen geçirginliğinin minimum düzeyde tutulması, gıdaların tüketiciye sağlıklı ve en taze biçimde sunulması açısından önemlidir. Günümüz rekabet koşulları açısından düşünüldüğünde ise coex teknolojisini kullanan firma için bu, şüphesiz önemli bir avantajdır. Coex uygulaması, kozmetik (saç boyama vs) ürünleri, kablolar, zirai ilaçlar ve marketlerden aldığımız bir çok gıdanın ( şeffaf film tabakasıyla kaplanmış ürünler) ambalajı gibi geniş bir yelpazede kullanılmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder