12 Ocak 2012 Perşembe

Türk Plastik Sektörü Hakkında Geniş Bilgi Edinin


Türkiye şuan itibari ile diğer yıllara göre plastik sektöründe önemli adımlar atarak uluslarası kulvarlarda yarışmaya başladı. Bu gelişimden hem Türkiye ekonomisi hemde Türkiye Plastik sektörü yararlanıp gelişmektedir. 2012 yılında ise bu oranlar dahada artış gösterecektir
Modern yaşam içinde sıklıkla kullandığımız plastik, Türkiye ekonomisi için ne anlam taşımaktadır? Bugün dünyada çok büyük bir sektör haline gelen plastik sektörü içinde ne ölçüde rol oynayabilmektedir? Yıllık işleme kapasitesine bakıldığında Türkiye, Avrupa'da ilk 6 ülke arasındadır. Yıllık üretimi yaklaşık olarak 4 buçuk milyon ton/yıl düzeyindedir. Bu sıralama, sentetik elyafta AB ülkeleri içinde 2., pencere profilinde ise 3. sırada bulunmaktadır. Yan sanayiler ile birlikte bakıldığında 5,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiği görülmektedir. Yapılan ihracatın dağılımına bakıldığında, hemen hemen bütün dünyaya gerçekleştirildiğini söylemek yanlış olmaz ( Yaklaşık olarak 130 ülkeye). Dünyada bir çok sektörde bulunan Çin faktörü (korkusu) şüphesiz reddedilemez bir gerçek olarak karşımıza çıksada, plastik sektöründe bu tedirginlik yaşanmamaktadır.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, dinamik Türk plastik sanayi kendisine rakip olarak daha çok ekonomik gelişmesini tamamlamış AB ülkelerini görmektedir (Almanya, İtalya). Türkiye'de sektörde faliyet gösteren yaklaşık 6.200 firma bulunmaktadır. Çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerden (KOBİ) oluşmaktadır. Bu firmalar arasında 120 yakın yabancı ülke sermayesi ile ortak kurulmuş firma( bu ortakların ülke olarak dağılımında ağırlık AB ülkelerinindir) faliyet göstermektedirler. Türkiye'de plastik sektörü hızla gelişen, genç ve dinamik bir sektör olduğunu son dönemlerde %20 yaklaşan yıllık büyüme hızları ile ispatlamıştır. İmalat sanayinde parlak başarılara imza atan bu firmalar, ülke istihdamına önemli katkılar sağlayarak, ekonomik gelişmeye destek vermektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İlk 500 firması arasında 13 (2005) firma bulunması, yukarda bahsedilen desteği net bir şekilde göstermektedir.

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder